Haven 2019 - vi laver mere om

Vi starter tidligt på året - i januar måned. Løsningen på skellet udestår stadig, og jeg vil ikke være afhængig af naboen. Derfor har jeg besluttet at lave en beplantning på vores egen grund. Men da jorden, som tidligere nævnt, er meget dårlig og sammenpresset, har vi hyret en gartner, som skal gruppe jorden og plante en del stedsegrønt. Området foran skuret har været meget sumpet hen over efterår og vinter. Derfor har jeg fået dem til at gruppe det stykke også. Det viste sig, at der var lavet en faskine bestående af en big-bag med murbrokker til at opsamle regnvandet fra skurets tag. Den kan naturligvis ikke klare alt det vand, som istedet flød ud i jorden. Gartneren har lavet en tilslutning til regnvandsafløbet på huset i stedet for. Så nu er området foran skuret tørt og fint.









Vi er nået til april, og der er for alvor kommet gang i haven. Nye bede er blevet etableret og et ekstra højbed er kommet til. Frank er igang med at lave en flisegang fra skuret og ned mod huset. Alle nye bede er et stort projekt, da jorden er meget dårlig. Først graves græstørv og det øverste lag jord af og gemmes. Så graves der to spadestik ned og jorden løsnes. Er der meget tung ler, sten og stabilgrus, fjernes det. Alle græstørvene lægges ned i bunden af bedet med jordsiden opad. Herefter lægges den gemte jord på og blandes med ny jord, så hullet fyldes op. Såden er proceduen ved alle nye bede - store som små. Meget anstrengende. Derfor har vi mange højbede :-)

















Maj måned er en dejlig årstid. Og arbejdet i haven fortsætter. Mit urtebed i terassen var blevet mere vildt end forventet, og nu bliver det lavet om til et stedbed med springvand med lys i. Bedet ud mod naboen er blevet plantet til med diverse planter imellem de stedsegrønne buske. Som det ses, står skellet stadig hen uden en løsning.





Juni måned og haven ser dejlig ud, alt er grønt og frodigt :-) Stjerneskærm og føjet til listen over yndlingsstauder. Stenbedet med springvandet er blevet færdigt. For at gøre den store terasse mere hyggelig, laver vi en træterassen under halvtaget. Et skraldespandsstativ skal også laves. Det bliver ikke malet i år.















Dialog med naboen om skellet er ikke eksisterende. Enten står skellet hen med ukrudt og græs - eller brun bar jord, hvis jeg gør det rent. Kønt er det ikke. Nederst i første billede, kan man se drænrørets udløb.







Juli måned og som det kan ses på græsset, mangler vi vand. Alle de nye bede bliver naturligvis vandet, men ikke græsset. De to æbletræer, som jeg har forsøgt at taget livet af, gror lystigt. "Bananbedet" og bedet foran halvmuren er begge udvidet en del. Frank laver træterassen færdig.























Vi er nået til august og der er kommet vand. Det hele ser meget bedre ud, når det ikke er så tørt. Det lille æbletræ har jeg beskåret i midten og fået Frank til at save en plade, til at dække de tre tykke grene, der blev skåret ned. En lille hule som kattene synes godt om - det er vel en kattehave :-) Der er kommet et højbed mere til, og bedet ved siden af, er udvidet en del. Frank har lavet et skraldespandsstativ som skal males sort.

























I løbet af sommen fik vi indkaldelse til Hegnssyn - uden ét ord fra naboen herom. Der mødte en hel hær af mænd op, som skulle besigtige skellet. Når man læser på kommunens hjemmesiden, skal Hegnssynet bestå af en gartnerkyndig og en byggekyndig. Jeg ved ikke hvad de øvrige var kyndige i. Naboen ville have genetablet en hæk, og vi ønskede et hegn. Hegnssynet blev gjort opmærksom på, at hækken var taget op, fordi den var gået ud nogle steder og delvist gået ud andre steder. Og at skellet stod i vand efterår og vinter. De blev også gjort opmærksomme på, at der ligger et dræn i skellet, og at naboen er imod at drænet fjernes eller ødelægges.

Kendelsen fra Hegnssynet blev, at vi skulle etablere en ny hæk, og det var nøje anvist, hvilke planter der skulle bruges. De havde ikke taget stilling til drænet. Jeg tog derfor kontakt til Hegnssynet og spurgte, om drænet skulle fjernes eller ej. Det kunne de ikke tage stilling til, var svaret. De havde kun benyndigelse "over jorden" og kun vedr. hæk og/eller hegn.

Jeg tog ny kontakt til kommunen - vand og miljø, hed det vist. Her fik jeg oplyst, at det slet ikke er lovligt at plante noget oven på et dræn!! Den flinke dame ville tage kontakt til Hegnssynet for mig - tusind tak for det!

Der kom brev om nyt Hengssyn! Alle mænd mødte op endnu engang og kunne konstatere, at den kendelse de selv havde afsagt, var ulovlig. "Det er ikke tilladt efter vandløbsloven at plante ovenpå en drænledning". Sikke en ekspertise! Vi skulle så finde en ny løsning. Den blev, at den lille stump hæk op mod naboen skulle blive stående, og at resten af skellet blot skulle være som det var. Hverken hæk eller hegn. Vi kunne evt. lægge nogle sten.

Vi kan heldigvis slutte af med besøg fra vores dejlige Pindsvin :-) De kommer hver aften, indtil de går i vinterhi.



Tilbage