Information om Den Hellige Birma

Legenden om Den Hellige Birma
Maskefarver
Farvebedømmelse på babyer
Pelspleje
Showvask og -pleje
Lidt om hårboller
Kattens Kropssprog
Lidt om genetik
Blodtype problematik hos Birmaen
Farveskema - avl
Løbetid, parring og drægtighed
Fødsels- og parringstabel
Fødsel
Killingens opvækst

Den Hellige Birma - temperament

Birmaen kan beskrives som mild og kærlig, selskabelig uden at den er meget påtrængende. En klog kat, som er meget menneske glad. En birma er ofte hengiven overfor sin ejer og elsker at ligge tæt på ejeren og måske også på skødet. Ved nattetid er sengen et yndet sovested.

Birmaen går godt i spænd sammen med børn, da den er meget glad og legesyg. Den er meget social og en udpræget familiekat. Også for birmaen er der forskellige individer og personligheder, men i store træk er de fleste birmaer meget ens.

Skal man sammenligne med andre racer, så er det almindelig kendt, at siameser- og orientalerkatte er livlige og meget intensive i hvad de gør. Deres modsvar er perserkatte, som er kendt for at være rolige og flegmatiske. Birmakatten har et temperament, som ligger midt mellem disse 2 racer.

Men birmaen elsker at være centrum for begivenhederne. De elsker hvis man leger med dem, men kan godt finde på at lege selv. De er udpræget nysgerrige og følger meget med i, hvad der sker og sætter stor pris på at deltage. Det er en meget social race, og kattene vasker hinanden i stor grad - mere end man ser hos andre katteracer.

Birmaen er ukompliceret og har en stor tilpasningsevne. Den bør dog ikke være alenekat hos mennesker, der er væk hjemmefra det meste af dagen. En løsning kan være at anskaffe to katte - ikke nødvendigvis endnu en birma, da den også trives fint sammen med andre katteracer, herunder huskatte. Den knytter sig mere til sine mennesker end til boligen og er derfor nem at have med ud og rejse.

Birmaen er ikke egnet til at være fri udekat, da den er alt for tillidsfuld og ikke særlig god til at tage sig i agt for de farer der lurer. Har den mulighed for at blive luftet i en lukket have, løbegård eller andre trygge forhold, er det en rigtig god løsning. For selvfølgelig nyder også Birmaen, at udforske det spændende udendørsliv. Men den kan sagtens trives som udelukkende indekat, hvis den ikke har prøvet andet.

Med tanke på Birmaens ofte fyldige, halvlange pels må man sige, at pelsplejen er yderst overkommelig. Det er sjældent, at Birmaer har pels der filtrer, og som oftest er det nok at rede katten en gang om ugen eller måske kun hver anden uge. Dog må man hjælpe katten lidt oftere i fældningsperioderne.

Den Hellige Birma - standard

Kropsbygning - Hoved - Pels
Birmaen er en mellemstor kat med en lettere aflang krop. Benene er korte og stærke. Poterne er rundede. Halen er mellemlang og busket. Hanner skal være mere massive end hunner og vejer også mere. Hovedet er med kraftige knogler. Let rundet pande samt kraftige let rundede kinder. Næsen er medium lang uden stop, men med let fordybning. Hagen er stærk.

Pelsen er halvlang til lang med silkeagtig kvalitet. Den er kort i ansigtet, længere på kinderne ud til fuld krave. Lang på ryggen og flankerne. Der er en smule underpels.

Birmaen er med farvet ansigtsmaske, ører, ben og hale samt hvide handsker. Masken skal være jævn og med god kontrast til kropsfarven. Kropsfarven, for alle varianter, må være en svag schattering på kroppen i harmoni med maskefarven. En mørkere kropsfarve er tilladt hos ældre katte.
Øjnene er ikke helt runde, men let ovale og med en dyb blå farve.
Ørerne er ret små med rundede spidser. De er placeret let fremadpegende, ikke for lige på issen, og med god bredde imellem.
Der skal være helt hvide handsker på alle poter. De skal slutte ved tæerne eller ved håndroden. På bagsiden af bagbenene skal handsken slutte i en kile, som strækker sig 1/2 eller 2/3 op ad hælen.

Fejl der udelukker fra certifikat


Ufuldstændig farvning af næsespejlet.
Hvidt der løber op ad siderne eller bagsiden af handskerne på for- eller bagben.
Hvide pletter i farvede områder eller omvendt.
En hvid plet på kønsdelene.

Bedømmelse og pointskala


Point total 100
Hoved General form, kinder, næse, kæbe og tænder, pande, hage, placering og form på ørerne 20
Hoved Form og farve på øjnene 5
Krop Form og størrelse, knoglebygning, ben og poternes form 20
Hale Længde og form 10
Pels Kropsfarve og maskefarve 10
Pels Kvalitet, struktur og længde 10
Handsker Forpoter 5
Handsker Bagpoter 5
Handsker Kiler 5
Handsker Ensartethed og symmetri af handsker og kiler 5
Kondition 5