Pelspleje til Birma og til Perser

Japansk Smørkam - 19 cm

Japansk Smørkam - 13 cm

Eksempel på hårtrimmer


En birmapels
I følge standarden skal birmaens pels være lang til halvlang, afhængig af de forskellige dele af kroppen:
Kort pels i ansigtet, voksende længere på kinderne ud til fuld krave, lang på ryggen og flankerne. Pelsen skal være "silkeagtig" i kvaliteten, dvs. at pelsen skal føles kold og blød, når man rører ved den. Der skal kun være lidt underuld.

Men i praksis kan der være stor forskel på hvordan en birmapels er. Den kan være lidt kortere eller længere, og den kan være meget stor og vamset. Underuld kan forekommer i større eller mindre grad. Især kastrater udvikler ofte en større pels end de fertile. Der er også stor forskel på hvor meget katten fælder. Behovet for pelspleje varierer derfor meget afhængig af kattens pelskvalitet og årstid.

Pelspleje er ikke kun for at have en smuk kat! Det handler i høj grad om trivsel for katten. En uplejet pels kan give en masse filterknuder, som hæmmer kattens bevægelser, og som gør ondt på katten.

Varieret behov for pelspleje
Nogle birmaer skal blot friseres godt igennem én gang om ugen, måske endda kun hver anden uge, mens andre birmaer med en stor pels, skal friseres dagligt eller måske 2-3 gange om ugen. I fældningsperioder, er det dog altid nødvendigt at frisere katten grundigt hver dag!

Det bedste redskab til pelspleje er en god stålkam!
De 2 "smørkamme", som er vist ovenstående, er super gode til både show OG den almindelige hverdagspleje - nøjes man med én kam, skal det være den store på 19 cm. Kammene er dyre i indkøb, men holder evigt. Der er mange andre, lidt billigere efterligninger, men disse er absolut de bedste, fordi de glider så fint igennem pelsen. 

Smørkammene findes hos Pitstop - her kan købes alle nødvendige produkter pelspleje: PitStop for Pets


Har man en Perser, er disse "smørkamme" også det bedste. Dog bør man have både den på 19 cm og ansigtskammen på 13 cm. OG suppelere med en "lussekam" til at bruge rundt om øjnene, hvor der ofte sidder noget tør snask, som med fordel kan redes ud, istedet for at vaske.


En perserpels

Er i princippet det samme som en birmapels - DOG er den som regel noget kraftigere og med mere underuld. Det betyder, at der dannes flere og oftere filterknuder. Som udgangspunkt er daglig frisering nødvendig, men nogle persere har en lettere pels, og afhængig af årstiden, en tyndere pels, og man kan måske nøjes med pelspleje én gang ugenligt. Men længere skal der ikke gå imellem.


Er det nødvendigt at vaske katten?

Hvis katten ikke skal på show, så er det ikke nødvendigt at vaske en Birma. En Birma er meget renlig og kan godt selv holde sin pels ren uden at komme i bad overhovedet.


En Perser derimod er ikke så god til selv at holde sin pels ren. Pelsen bliver mere fedtet og den bliver derfor svær at rede ud. Hvis man bader sin Perser jævnligt, fx en gang hver 2. måned, vil pelsplejen blive noget lettere. Det er ikke et must, men en stor fordel. 


Show vask

Hvis katten skal på show, uanset om det er Birma eller Perser, så kræver det bad af katten. Ét bad lige før show er normalt ikke nok - der skal mere til. Og der skal bruges en masse forskellige shampooer mm. Få hjælp af opdrætter til at komme godt i gang med showvask. Man skal vænne katten til fra den er lille.


Filterknuder
Det er vigtig at mærke efter filterknuder jævnligt og få dem fjernet. Man kan forsøge at klippe pelsfilterne af med en saks, men man må passe godt på ikke at klippe i huden, da den er ret elastisk på en kat og følger med op i en bue, når man trækker ud i en pelsfilter. Mange har haft den ubehagelige oplevelse at komme til at klippe i kattens hud. 


Det nemmeste og mest sikre er at bruge en hårtrimmer. Det er let at fjerne pelsknuden, det gør ikke ondt og katten kommer ikke til skade. Det betyder ikke noget, at der kommer en lille bar plet. Pelsen vokser hurtigt ud igen. På en showkat, skal man sikre, at der ikke kommer filterknuder og dermed bare pletter!

Nogle birmapelse og perserpelse danner mange filterknuder, selv om katten friseres ofte. Andre kan få filterknuder, fordi de ikke vil friseres, og så er det en ond cirkel, da katten, pga. filterknuderne, bliver endnu mere utilfreds med at skulle friseres. Tag derfor filterknuderne af med en trimmer inden katten friseres - hvis filterknuderne går ondt, når man begynder at frisere katten, vil den naturligt nok være utilfreds og stritte imod. Ved mange filterknuder hæmmes kattens bevægelser og/eller der kommer hudproblemer under pelsknuderne. Det er altså ikke kun af skønhedsmæssige årsager, langhårskatte skal friseres.


Til en Perser er det godt at suppelere med en lussekam. Det er bedst ikke at vaske for meget rundt om øjnene, da det i sig selv kan give mere løbeøjne. MEN det kan være nødvendigt at vaske forsigtigt en gang daglig. Her er det godt at bruge "Eye Envy rensevæske og pudder" - formentlig nok med rensevæsken i det daglige. Suppeleres med pudder hvis katten skal være helt i top til show eller katten har hvid pels rundt om øjene.


Men få uddybende vejledning af din opdrætter :-)