En birmapels
I følge standarden skal birmaens pels være lang til halvlang, afhængig af de forskellige dele af kroppen: Kort pels i ansigtet, voksende længere på kinderne ud til fuld krave,
lang på ryggen og flankerne. Pelsen skal være "silkeagtig" i kvaliteten, dvs. at pelsen skal føles kold og blød, når man rører ved den. Der skal kun være lidt underuld.
Men i praksis kan der være stor forskel på hvordan en birmapels er. Den kan være lidt kort eller længere, og den kan være meget stor og vamset.
Underuld kan forekommer i større eller mindre grad. Især kastrater udvikler ofte en større pels end de fertile.
Der er også stor forskel på hvor meget katten fælder. Behovet for pelspleje varierer derfor meget afhængig af kattens pelskvalitet og årstid.
Pelspleje er ikke kun for at have en smuk kat! Det handler i høj grad om trivsel for katten.
En uplejet pels kan give en masse filterknuder, som hæmmer kattens bevægelser, og som gør ondt på katten.
Varieret behov for pelspleje
Nogle birmaer skal blot friseres godt igennem en gang om ugen, mens andre birmaer med en stor pels, skal friseres dagligt eller måske 2-3 gange om ugen.
I fældningsperioder, er det dog altid nødvendigt at frisere katten grundigt hver dag!
Det bedste redskab til pelspleje er en god stålkam!
De 2 "smørkamme" er super gode til både show og den almindelige hverdagspleje - nøjes man med én, skal det være den store på 19 cm. Kammene er dyre i indkøb, men holder evigt.
Der er mange andre, lidt billigere efterligninger, men disse er absolut de bedste. Købes hos: PitStop
|
 |
 |
Japansk Smørkam, 19 cm.
|
Japansk Smørkam, 13 cm - Ansigtskam |
Filterknuder
Det er vigtig at mærke efter filterknuder jævnligt og få dem fjernet. Man kan forsøge at klippe pelsfilterne af med en saks, men man må passe godt på ikke at klippe i
huden, da den er ret elastisk på en kat og følger med op i en bue, når man trækker ud i en pelsfilter. Mange har haft den ubehagelige oplevelse at komme til at klippe i kattens hud.
En trimmekniv er derfor mere sikker at bruge.
Det nemmeste og mest sikre er dog at bruge en hårtrimmer. Det er let at fjerne pelsknuden og katten kommer ikke til skade. Det gør ikke noget, at der kommer en lille bar plet. Pelsen vokser hurtigt ud igen.
Nogle birmapelse danner mange filterknuder, selv om katten friseres ofte. Andre kan få filterknuder, fordi de ikke vil friseres, og så er det en ond cirkel, da katten, pga.
filterknuderne, bliver endnu mere utilfreds med at skulle friseres. Ved mange filterknuder hæmmes kattens bevægelser og/eller der kommer hudproblemer under pelsknuderne.
Det er altså ikke kun af skønhedsmæssige årsager, langhårskatte skal friseres.
|
 |
 |
En hårtrimmer er rigtig god til at fjerne filterknuder med. Hiv lidt ud i filterknuden og brug trimmeren lige under knuden. Man behøver ikke barbere et større stykke,
og det er helt smertefrit for katten. |
En trimmekniv, som også kan anvendes til at fjerne filterknuder med, men det gør lidt mere ondt på katten, end en hårtrimmer. |