Tobaksrøg skader din kat!


Artikel af dyrlæge Anne Sørensen

Tobaksrygning i hjemmet er blevet mindre hyppig med årene. På dyreklinikken oplever vi færre katte og hunde, der lugter af røg, end vi gjorde tidligere. Det er meget glædeligt, for man er efterhånden blevet klar over, hvor meget det skader dyrene. Især katte tager skade af at bo i et rygerhjem.

Hvad er problemet?
I et hjem, hvor der bliver røget, er der partikler med skadelige stoffer overalt. Det er i møblerne, i sengetøjet, på gulvene, alle vegne. Katten kan ikke færdes uden at være i kontakt med disse skadelige stoffer. Den får røgen lungerne og i pelsen, når dens ejer ryger, og røgen er i luften omkring den. Men det hjælper ikke meget at lufte ud efter rygning, for røgpartiklerne er allerede i pelsen, og i og på alle omgivelserne. Når katten hopper op i sengen eller sofaen, hvirvles partiklerne op, og katten indånder dem. På gulvene får den de skadelige partikler på poterne, og de hvirvles også op og kommer i lungerne. Katten slikker sine poter og sin pels for at soignere sig. Herved får den røgpartiklerne med alle de skadelige stoffer ind i kroppen. Det påvirker mave-tarmkanalen, og det påvirker blæren. Nogle af stofferne udskilles gennem nyrerne og ender i blæren.

Et videnskabeligt studie på Universitetet i Glasgow har påvist nogle af de skadelige effekter
Kattens lunger bliver påvirket, så den udvikler astmatiske symptomer. Når katten hoster af det, er det meget fremskredent, og bør behandles. Hvis ejeren stopper rygningen, retter det sig måske.Der ses hyppigere frekvens af kræft i mundhule, tarm og blære hos katte i rygerhjem. Det er lidelser, der ikke er meget at stille op med, og det ender med aflivning. I et amerikansk studie offentliggjort i American Journal of Epidemiology er det påvist, at katte i rygerhjem har 2½ gange større risiko for at udvikle ondartet lymfekræft i tarmen sammenlignet med katte i ikke-ryger hjem.

Katten kan ikke sige noget til ejeren, og den skjuler symptomerne godt. Den affinder sig med røgen, så der er rygere, der ignorerer, at det generer katten.Hermed må rygning i hjem med kat kraftigt frarådes. Udover den grimme lugt, den ellers lækre kattepels har, så er der skadelige virkninger, som er forstærket af, at katten vasker sig og får nikotin, tjærestoffer osv ind i kroppen.

Så kære ryger, hvis du ikke kan stoppe, så ryg udenfor, aldrig inde i hjemmet, og heller ikke i din bil. Få hele hjemmet grundigt rengjort. Vask kattens pels eller tør den grundigt med et vådt håndklæde dagligt. Vask hænder efter rygning. Gem cigaretter, skod, nikotinplaster og lign. af vejen. Men helst stop med rygning, af hensyn til dit dyr.

Og så har vi ikke været inde på, hvordan det skader en fugl, en hund, en kanin – eller dig selv!

Anne Sørensen
dyrlæge
Fasanvejens Dyreklinik ApS